Árpa élettani hatása
Történelme, jellemzői:

Az ókori Egyiptomban már ismerték az árpát. A sumér birodalomban, kb. i.e. 4000-től fizetőeszköz volt. Egy i.e.1700-ban írt törvénykönyv pontosan meghatározta, hány zsák árpa jár egy napi munkáért. A gladiátorok rendszeres étele volt az árpakása. Az árpa termesztési ideje rövid, és kicsi vízigénye miatt több ezer méter magasan is, például Tibetben is megterem.
Az árpát Hippokratész, a nyugati orvostudomány atyja és a távol-keleti
természetgyógyászok
egyaránt alkalmazták méregtelenítésre, a
szervezet megtisztítására
Elkészítési módja:
Az árpa csak hántoltan használható, mert a korpája kellemetlen a beleknek!
(Kapható: hántolt árpa, árpagyöngy vagy gersli néven.)
Vitamin és tápanyag tartalma:
Az árpában a pelyvaréteg alatt található maghéj sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:
B1-, B2-, B5-, B6- és E-vitamint, fehérjét, növényi olajat, keményítőt, szerves sót, rostot.
Az árpa a maláta pótkávékészítésének fontos alapanyaga.
Az árpamaláta készítésekor az árpaszemeket csíráztatják, majd aszalással leállítják a csirázási Folyamatot, így alakul ki az édeskés ízű zamatanyag, amiből készíthetnek édesítő anyagot és pótkávét is.
Ezzel az eljárással nyerik a B komplex vitamint tartalmazó sörélesztő pelyhet, mely pástétomok, sós ételek, salátaöntetek készítésekor jól alkalmazható. A pehely felhasználásával, vagy a tablettaformátum szedésével pótolható a szervezet számára igen fontos B12-vitamin is, mely általában a Vegán táplálkozást folytatóknál hiányzik.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a fogak épségének megőrzésében.
A bőrkiütések megszüntetésében is eredménnyel alkalmazható.
A szervezetre hűtő hatást gyakorol alacsony foszfortartalma miatt, ezért elsősorban a gabona nyári fogyasztása javasolt.
Ajánlatos lábadozóknak, kimerültség és fokozott
stressz esetén fogyasztani. A
belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja
Hasznosnak találtad?
Ne felejtsd el megosztani az ismerőseiddel!