
Babból készült egyszerű kence
A babfélék esetében ugyanazokat az előkészítő munkálatokat kell elvégeznünk, mint más hüvelyesek esetében, azaz szükséges a bő vízben történő, legalább 12 órás áztatás, azt követően a kb. egy-másfél órás főzés. Az első főzőlevet itt is lecserélhetjük, a második lébe tegyük a fűszereket és a sót. A főzési idő függ a növény fajtájától és tárolásának idejétől. Minél laposabb a mag, annál kevesebb főzési idő elegendő.
! A hüvelyesek főző vízbe mindig tegyünk 2-3 babérlevelet, ezzel megelőzhető a puffadás.!
Hozzávalók:

- 1 csésze főtt bab
- 1/2 csésze víz ( lehet a főzővíz)
- 2-3 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál adalékmentes só
- 1 csokor felvágott petrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott hagyma
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál majoránna
Elkészítése:
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében tegyük egy késes aprítóba, alaposan keverjük össze.
A bab miatt lehet, hogy kicsit hosszabb idő kell az alapos aprításhoz, de mindenképp megéri. A majoránna miatt enyhén kenőmájas ízű lesz. Ha nem szereted, a majoranna elhagyható.
Másnapra érnek össze az ízek igazán. Hűtőben napokig eláll.
Jó étvágyat hozzá!
Élettani hatása:
Kedvező hatás: megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket
Kutatások szerint aki több hüvelyes növényt fogyaszt, az kevésbé hajlamos a szívbetegségekre - ez többek között a babokban található fito kemikáliákkal lehet összefüggésben.
Kedvező hatás: véd a rákkal szemben
A rákos betegségek ellen védő természetes anyagok igen széles választékát tartalmazzák a babfélék, így például izoflavonokat és fitoszterolokat. Ezekről mind ismert, hogy a rák veszélyét csökkentik.
Kedvező hatás: csökkenti a koleszterinszintet
A babok vízben oldódó rostokat biztosítanak, amelyek segítenek a vér koleszterinszintjét csökkenteni. Kutatások azt állapították meg, hogy napi 10 gramm vízben oldódó rost (ennyit körülbelül 200-250 gramm bab tartalmaz) fogyasztása a kiindulási értékhez képest akár 10 százalékkal is csökkentheti az LDL koleszterin szintjét. Tartalmaznak a babok továbbá szaponinokat és fitoszterolokat, amelyek ugyancsak koleszterinszint csökkentő hatásúak.
Kedvező hatás: segít fogyni
Egy adag bab elfogyasztásával már kellőképp jóllakottnak fogja érezni magát. Ez a babfélék rosttartalmának köszönhető; fogyasztásuk teltségérzetet okoz, közben gátolja a vércukorszint-ingadozást. Így megnő az az idő, míg újra éhes lesz.
Kedvező hatás: segít a diabétesz kontrollálásában
A babfélék a cukorbetegek csodaétele! Kiegyensúlyozott szénhidrát- és fehérjetartalmuk lassú, tartós glükózforrást biztosít, így a vércukorszint nem ingadozik olyan mértékben, mint az egyszerű finomított cukrok fogyasztása után.
Kockázat: migrénhez vezethet
Egyes emberekben a hüvelyesek migrénes, illetve allergiás rohamot váltanak ki. Ilyen tünetek észlelése esetén forduljon orvosához, de addig is mellőzze az étrendjéből a gyanúba keveredett ételt.
Kockázat: megemelheti a vérnyomást
Ha esetleg monoamin-oxidáz gátlókat (MAO-gátlók) szed depresszió ellen, kerülje a lóbabot, mert a MAO-gátlók mellékhatásaként ilyenkor a vérnyomás megemelkedhet.
Kockázat: megzavarhatja egyes vitaminok felszívódását
Egyes babfélék, így például a szójabab, olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek gátolhatják a B12- és a D-vitamin felszívódását a szervezetben. Ugyanakkor a sütés során ezek az összetevők tönkremennek, így nem rontják a vitaminok felszívódását.
Ettől függetlenül: abból baj nem lehet, ha a lehetséges vitaminveszteség pótlása érdekében friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, illetve sovány hússal gazdagítja étrendjét.
Kockázat: köszvényt okozhat
Ha köszvényes, egyeztessen orvosával, mielőtt a babfélék fogyasztására térne át! Ilyenkor gyakran tanácsolják, hogy inkább mondjon le a szárított zöldborsóról, a babokról, a lencséről és az egyéb hüvelyesekről, mert ezek magas purintartalma növelheti a húgysav szintjét az arra fogékony szervezetben. A magas húgysavszint köszvényes rohamot okozhat.
Kockázat: haspuffadást idézhet elő
Ha nem is kifejezetten egészségi állapotot érintő, de kínos szituációkhoz vezető kockázatnak nevezhető a szélszorulás, amit a babfogyasztás okozhat. Ezt megelőzheti, ha a bab áztatása és főzése közben többször is cseréli a vizet, vagy ha átmossa a babot, amennyiben konzervből eszi.
További segítség lehet, ha citromfűvel, édesköménnyel vagy réti köménnyel fűszerezi, esetleg sült hüvelyesekkel és savas ételekkel párosítja ételét.
! A hüvelyesek főző vízbe mindig tegyünk 2-3 babérlevelet, ezzel megelőzhető a puffadás.!