

Borsófőzelék
A zöldborsó kiemelten magas flavonoid tartalommal rendelkezik, ami védi a szervezetet a szívinfarktussal szemben.
Magas rosttartalma segíti a bélműködést, csökkentve ezzel a vér koleszterinszintjét. Rostjai lelassítják a keményítős ételek fogyasztásakor keletkező szőlőcukor felszívódását, ezért a rendszeres borsófogyasztás cukorbetegeknél igen jó eredményeket hoz. Bizonyított rákmegelőző és sejtnövekedést serkentő hatása. Tartalmaz folsavat. A- és B-vitaminokat
Borsófőzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge zöldborsó (lehet mirelit is)
- 3-4 kávéskanál apróra vágott majoránna vagy Lestyán
- 1-2 szál sárgarépa, felkarikázva (elhagyható)
- Fél csésze kesudió
- 1-2 evőkanál finomliszt
- 1 csésze víz
- Adalékmentes só, ízlés szerint.
Elkészítés:
A borsót és a sárgarépát, annyi vízben, ami épp ellepi, tegyük fel főzni.
Ha szükséges, felönthetjük még kis vízzel.
Ha mirelit borsót használunk, előbb a sárgarépát tegyük fel, 2-3 perc múlva mehet bele a borsó. A borsót már elég kicsit átmelegíteni.
Amíg a zöldségek főnek, a habarás elkészítéséhez turmixoljuk össze a kesudiót és a lisztet először csak egy kevés vízzel, majd öntsük hozzá az egészet.
A zöldségek felforrt levéből 1 merőkanálnyit keverjünk hozzá, és az így megemelt hőfokú habarást öntsük a forrásban lévő főzelékhez, folyamatosan kavargatva forraljuk fel ismét. Ha szükséges, hideg vízzel összekevert liszt hozzáadásával még sűríthetjük.