
Csicseri pástátom
A csicseriborsó:
Aminosav-összetétele rendkívül kedvező. 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús
Hozzávalók:

- 1 csésze
főtt csicseriborsó
(szárazon kb. 1/2 csészényi)
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, elnyomogatva vagy préselve
- 1/2 csésze nyers vagy pirított szezámmag
- 1/4 csésze frissen facsart citromlé
- 1/2 csésze víz a krémességhez
Elkészítése:
Áztassuk egy éjszakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni.
Érdemes nagyobb mennyiséget főzni egyszerre, mert többféleképpen lehet a főtt borsót felhasználni.
Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel.
A második főzőlébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél elegendő). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.
Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de a citrom levét apránként adagoljuk, kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és citrom között különbség van.
A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható.
Tipp:
Pirítsuk meg szárazon, egy teflon, vagy rozsdamentes acéledényben a szezámmagot.
Folyamatos kavargatás mellett néhány másodperc alatt zsemleszínűvé válnak a magok, és ennyi idő alatt a bennük lévő olaj sem károsodik.
Próbáld ki a natúr és a pirított szezámmagos változatot is.
Történelme, jellemzői:
A csicseriborsó a Közel-Kelet, Elő- és Közép- Ázsia kedvelt és egyben egyik
legfontosabb élelmiszere.
Vitamin- és tápanyagtartalma:
Aminosav-összetétele rendkívül kedvező, 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús, ám szénhidráttartalma ezek 160-szorosa, így lényegesen több energiát adhat a szervezetnek.