
Dobálós savanyú
A kép illusztráció!
A legegyszerűbb tartósítás.
Előnye, hogy minden alapanyag nyersen kerül eltevésre, hőkezelés nélkül.
A színe végig gyönyörű marad, akár tavaszig is eláll, nem puhul meg.
A hozzávalók hordós mennyiséghez vannak megadva. Bármilyen edénybe lehet tenni, az arányok megtartása a lényeg.
Hozzávalók:
60 literes hordóhoz:
- 25L Víz
- 2,5 Kg Cukor
- 1 Kg Só ( Adalékmentes!)
- 3 Cs 3X15 g NA benzoát
- 1Cs. 25gr Bors egész
- 2Cs. 50gr Mustármag
- 1cs. Koriander
- 3-4 L Ecet 10%-os
- 7 teáskanál Borkén
- 10Db Babér levél
Torma, kapor( Ízlés szerint)
30 literes hordóhoz:
- 12,5L Víz
- 1,25 Kg Cukor
- 0,5 Kg Só ( Adalékmentes!)
- 1,5Cs 1,5X15 g NA-benzoát
- 1/2Cs. 12,5gr Bors egész
- 1Cs. 25gr Mustármag
- 1/2cs. Koriander
- 1L Ecet 10%-os
- 3,5 teáskanál Borkén
- 5Db Babérlevél
Torma, kapor ( Ízlés szerint)
10 literes hordóhoz
- 4 L Víz
- 60 dkg Cukor
- 10 dkg Só (Adalékmentes!)
- 2,5 gramm NA benzoát
- 4 gramm Bors egész
- 16 gramm Mustármag
- 1/4 cs. Koriander
- 5 dl Ecet 10%-os
- 1,5 teáskanál Borkén
- 3 Db Babérlevél
Torma, kapor (Ízlés szerint)
Elkészítés:
Először
a cukrot és az ecetet teszem a vízbe, addig kevergetem, míg teljesen
feloldódik.
A magokat kevés vízben a felöntőléből kivett vízben főzöm, 10-15 percig, hogy
kifőjön az íze. Lehűlés után a leszűrt lét öntöm a többi vízhez, így az íze
benne lesz, de a magok nem.
Aztán jöhet a többi belevaló. A só adalékmentes legyen! A siker érdekében!
Kész a lé.
Eztán már bármikor, bármit dobálhatsz bele.
Sok sikert hozzá.
Váljék egészségedre!
Ez is érdekelhet:
Köles élettani hatása
A köles az egész világon nagyon elterjedt növény volt a XVIII. -XIX. századig, amikor a fejlődéssel kiszorult a gazdagabb emberek konyhájáról, és egyre inkább lenézően a "szegények eledelének" titulálták.
Hajdina élettani hatása
A hajdina Közép-Ázsiából származik, ezért kapta a "tatárka" nevet.
Nézz szét itt is: