Fejtettbab főzelék
Tárkonyos fejtett babfőzelék
Hozzávalók:
- 2 evőkanál tárkony
- 2 evőkanál pirospaprika
- 50 dkg fejtett bab (lehet mirelit is)
- 1 teáskanál adalékmentes só
- 1 csésze mandula-napraforgó tejföl (lásd a recept alján) 4-5 evőkanál finomliszt
Elkészítés :
A babot, annyi vízben, hogy ellepje, tegyük
fel főni. Adjuk hozzá a tárkonyt, a pirospaprikát, 15 perc után a sót is adjuk hozzá.
Amikor a bab megpuhult, öntsük bele a mandula-napraforgó tejfölből készült habarást, kevergetve forraljuk fel.
Egészségügyi hatása:
A fejtett bab rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a szervezet koleszterinszintjét, hatóanyagai védik a vesében található erek falát.
Növeli a nátrium - azaz a só - kiválasztását, jótékonyan hat a magas vérnyomással, a szívelégtelenséggel, vagy a vesebetegségekkel küszködők életére is.
Magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül tápláló étel, és emellett késlelteti a szénhidrátok felszívódását is, így a cukorbetegségben szenvedőknek ideális, vércukorszint-csökkentő étel.
Főzési tipp:
Elkerülhetjük a bab okozta puffadást, ha keverünk bele 1 teáskanál őrölt köményt.
Jó megoldás, ha a főzővízbe teszünk 2-3 levél babérlevelet.
Az is megoldás, ha azt a főzővizet, amiben először forr fel, leöntjük, és forró vízzel pótoljuk.
Az áztatóvizet tilos felhasználni, mert a kioldódott tripszin inhibitor megakadályozza a fehérjék lebontását.
Mandula-napraforgó tejföl
Hozzávalók:
- 1/2 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
- 1/2 csésze napraforgó mag
- 1 közepes nagyságú főtt burgonya
- 1-2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1 csöppnyi méz
Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a turmix kényelmesen kever. Készíthetjük botmixerrel is.
Ha látszólak kissé híg a tejfelünk, főzés közben besűrűsödik.