
Fűszeres polenta
Fűszeres polenta
Hozzávalók:

- 1/4 kg kukoricadara
- 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál pritaminpaprika lekvár
- 1 teáskanál borsikafű
- 2 evőkanál vegamix
- 1-2 teáskanál tiszta só
- Megmaradt újhagyma zöldje, zellerszár is belekeverhető
Elkészítése:
A kukoricadarát keverjük össze a térfogatának kétszeres mennyiségű vízzel, majd tegyük fel főni.
Egy másik főzőedényben a dara térfogatával megegyező vízben kezdjük el párolni a hagymát a fűszerek és a pritaminlekvár hozzáadásával. Ha elkészült, öntsük össze a a forrásban lévő darával.
Folyamatos kavargatással elkerülhetjük az egyre sűrűbb dara leégését. Akkor van kész, ha már nehéz keverni, illetve ha kóstoláskor nem reszeli a nyelvünket a dara.
Ha megfőtt, borítsuk ki egy tálcára, egyengessük el egy kanállal ujjnyi vastagságúra. Kihűlés után szeleteljük fel tetszőleges nagyságúra.
Így, önmagában is adhatjuk feltétként főzelékek mellé, vagy bepanírozva és tepsibe téve, meg is süthetjük a sütőben.
Élettani hatása:
A kukorica vitamintartalma: B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében.
A benne rejlő ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, kálium, vas, cink és a réz említhető, melyek az optimális szív- izom- és bélműködést segítik. A kalcium csontjainkat, a cink az immunrendszerünket erősíti és védi bőrünket.