Gombás zabpalacsinta
Gombás zabpalacsinta
Egyszerű, laktató. A palacsinta egy alaprecept, a töltelék természetesen bármire cserélhető. A rengeteg a lehetőségnek, csak a fantáziánk szabhat határt.
A receptben szereplő mennyiség 4 fő részére elegendő!
Első alkalommal érdemes fele adagot készíteni.
Hozzávalók:
Palacsintához:
- 1 csésze zabpehelyliszt
- 1 csésze finomliszt
- 1/2 csésze olaj
- 1 csipet adalékmentes só
- annyi szénsavas ásványvíz, hogy palacsintatésztát kapjunk
Töltelékhez:
- 3 nagy fej vöröshagyma, vízben megpárolva
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál borsikafű
- 50 dkg megtisztított, felszeletelt gomba
- 25 dkg kuszkusz
Elkészítése:
Keverjük össze a palacsinta hozzávalóit, a vizet apránként adagolva. Hagyjuk pár percig állni, majd palacsintasütőben, olaj nélkül süssük ki a palacsintákat.
Töltelék:
A vöröshagymát a fűszerekkel vízben megpároljuk.
Ha már puha a hagyma, adjuk hozzá a gombát és tovább pároljuk.
Ha megfőtt, felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a hagymás gomba, felforraljuk, majd belekeverjük a kuszkuszt. Levesszük a tűzről, és jól lefedjük.
A kuszkusz 15 perc alatt megdagad. Kavarjuk át, és töltsük bele a palacsintákba.
TIPP:
A kuszkusz durumbúzából készült tarhonya az arab világban igen elterjedt táplálék. Előnye, hogy forrásban lévő folyadékkal leöntve, főzés nélkül készül.
Készíthetünk belőle sós, de akár édes ételeket is.
Sajnos az alapanyaga, a durumliszt finomított liszt, így más teljes kiőrlésű gabonával való párosítása nélkül rendszeresen ne fogyasszuk.
A kuszkuszt cserélhetjük kölesre, ekkor a kölest külön főzzük meg, majd keverjük a töltelékhez.