
Jégsaláta Fűszeres kenyérkockákkal
Kitűnő választás, uzsonnára, vagy vacsorára.
A kenyérkockákkal önálló ételként is megállja a helyét, nélkülük remek kiegészítője lehet bármelyik zöldséges főételnek.
Hozzávalók:
- 1 fej nagy jégsaláta, nagyobb darabokra vágva
- 2 fej lilahagyma, ízlés szerint apróra vagy szeletekre vágva
Öntethez:
- 1 dl fokhagymás olívaolaj*
- 2 kanál pritaminlekvár ( darált pritamin paprika, sóbaneltéve)
- 1 nagy csokor friss bazsalikom, apróra felvágva
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- 1 csésze víz
*Fokhagymás olívaolaj
Nyomjuk bele az olívaolajba a fokhagymát, hogy az olaj átvegye az ízét. Néhány óra állás után remek fokhagymás olajunk lesz, amit máshová is felhasználhatunk.
A fűszeres kenyérkocka:
- 20 dkg tönkölykenyér, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, szétnyomva vagy préselve
- 1 púpozott evőkanál apróra vágott vöröshagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál pizza fűszerkeverék
- 1 csésze víz
Elkészítése:
Tegyük egy tálba a felaprított jégsalátát és lilahagymát.
Turmixoljuk össze az öntetet, öntsük rá a salátára, forgassuk át.
A fűszeres kenyérkocka készítése:
A fűszereket keverjük össze, majd oszlassuk el egyenletesen a kenyérkockákon. Terítsük szét egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd 150 fokon, 20-30 percig süssük. Akkor jó, amikor ropogós a kenyér.
TIPP:
Pritamin lekvárt vásárolhatunk k piacon magánárusoktól, de szeptemberben magunk is készíthetünk. 1 kg pritaminpaprikát kicsumázunk , majd vagy húsdarálón, vagy késes robotgépben ledaráljuk.
Hozzákeverünk 20 dekagramm adalékmentes sót, majd tiszta és száraz üvegekbe töltjük.
Ez a "lekvár" nagyon sós lesz, de ez garantálja, hogy hőkezelés és tartósítószer
nélkül. Kiváló öntetekbe, krémekbe.