
Karfiol saláta
Karfiol saláta
Hozzávalók:

- 3 csésze főtt karfiol, vékony szeletekre vágva
- 2 teáskanál kurkuma, a karfiol főzőlevébe (sárgára színezi)
- 1 csésze kockára vágott paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 1/2 teáskanál só
Öntethez:
- 1/2 csésze kesudió
- 1 csésze víz
- 2 - 3 evőkanál rizsliszt
- 1/2 kis fej vöröshagyma, négybe vágva
- 1 kis gerezd fokhagyma, félbe vágva
- 2 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál só
Elkészítése:
A saláta összetevőit összekeverjük egy nagy salátástálban és besózzuk 1/2teáskanál sóval.
Ráöntjük a kesudióból készített öntetet, és tálalás előtt a salátát 1-2 órára behűtjük.
Kesudió öntet elkészítése:
A kesudiót elturmixoljuk 1/2 csésze vízzel, hogy krém állagú legyen. Hozzákeverünk még 1/2 csésze vizet. A masszát egy lábasban kevergetve felhevítjük, 2 - 3 kanál rizsliszttel besűrítjük. A tűzről levéve hagyjuk 15 percig hűlni, utána ismét a turmixba öntjük, és a vöröshagymát, a gerezd fokhagymát, a citromlevet, egy kis sót hozzátéve, simára turmixoljuk.
TIPP:
Felhasználás előtt a kesudiót néhány órára áztassuk be hideg vízbe, könnyebb vele dolgozni.
Élettani hatása:
A karfiol a keresztes virágzatú növények csoportjába tartozik, melyek kéntartalmú vegyületei akadályozzák a ráksejtek szaporodását.
Elsősorban a bélrákkal szemben jelentenek védelmet.