
Kék szőlő
Kék szőlő
A kék szőlő értékes polifenolokban (antioxidánsokban) igen gazdag gyümölcs.
Nincs olyan szakirodalmi anyag, amelyben ne emelnék ki a szőlők, ezen belül is a vörös- és kékszőlők nagyon jelentős természetes antioxidáns tartalmát, amelynek révén segíthetnek a szabad gyökök lekötésében, s ez által a szervezet egészségének megőrzésében.
A kékszőlő különlegesen erős gyógyhatású, természetes sötétvörös gyümölcs.
Már a régi népgyógyászatban is tudták róla, hogy szinte mindent tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége lehet. Akár többféle gyümölcsöt is helyettesíthet.
Kiváló:
- vér- és emésztőrendszert tisztító hatása
- ezen belül elsősorban béltisztító tulajdonsága,
- eredményesen használható a vese és a hólyag kövesedésének megszüntetésében.
- ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, a vizelet lúgosodását is jelentősen csökkentheti,
- fokozza az epekiválasztást.
- alternatív gyógyítók gyakran ajánlják daganatos betegségekben szenvedőknek,
- kiváló méregtelenítő és vértisztító hatással is bírnak.
Fontos:
- komoly szellemi, vagy nehéz fizikai munkát végzők számára is ajánlott, mivel kellő energiát biztosít a szőlő a test számára a teherbíráshoz és a szellemi frissességhez.
A szőlő természetes cukortartalommal rendelkezik, ezért emésztés nélkül szolgáltat cukrot a szervezet számára.
Több fontos tulajdonsága miatt kúraszerűen javasolják:
- vérszegénységre,
- stresszes állapotok,
- legyengült szervezet javítására,
- komolyabb betegségből való lábadozásra.
- bőr ápolásra, a rugalmas bőr megtartására.
Hatásos:
- székrekedésre,
- gyulladásos és hurutos megbetegedésekre,
- ízületi- és
- májrendellenességek, valamint
- gyomorhurut kezelésére
- gyermekeknél étvágytalanság megszüntetésére és felnőtteknél roborálásra is alkalmazható.
A "francia paradoxon"
A "francia paradoxon" alapja nem más, mint az, hogy a Bordeaux környékén élők igen alacsony mértékben szenvednek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől.
Ez azért volt érdekes, mert az állati eredetű zsírokat viszont előszeretettel fogyasztották.
A témára már 1819-ben felfigyelt Samuel Black ír tudós. A francia paradoxon elnevezést azonban a bordeaux-i egyetem kutatója, Dr. Serge Renaud használta először 1992-ben. Külön érdekesség, hogy miután a témáról cikk jelent meg az amerikai 60 Minutes című lapban, a vörösborok kereslete hirtelen 44%-kal nőtt meg, sőt egyes értékesítő csoportok az "egészséges élelmiszer" címkét is használni szerették volna.
A kékszőlő héjában többféle polifenol vegyület található.
Ezek közül legismertebb a rezveratrol. Az eddigi kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a visszafogott vörösbor fogyasztás hozzájárulhat egészségünk fenntartásához.
Ez a mennyiség kb. napi egy pohár nők esetében, és napi két pohár férfiaknál. A vörösbor pozitív hatását előidéző hatóanyagok a szőlő héjából kerülnek a borba, így azok az olyan anyagokban is megtalálhatóak, amelyek nem mennek keresztül alkoholos erjedésen.