
Kinek ajánlottak a receptek?
Milyen betegségekben szenvedők használhatják a recepteket?
Mivel a receptek nem tartalmaznak állati eredetű zsiradékot, tojást és tejtermékeket, így a tej- vagy tojásallergiával küzdők, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is bátran alkalmazhatják valamennyi receptet.
Annál is inkább, mivel az omega-3 zsírsavban gazdag olívaolaj, vagy lenmagolaj, amelyet a pástétomok krémességének biztosítására használni javaslunk, kedvezően befolyásolja az érfalakon letapadt koleszterin lerakódásokat is.
A csontritkulásos
betegeknek
különösen az olajos magvakból készült receptek ajánlottak, de ásványi anyag- és vitamintartalmuk miatt a többi recept is nagyon hasznos
lehet számukra.
(Magtejek, tejfölök)
Cukorbetegeknek, allergiásoknak
Csakúgy a cukorbetegeknek és az allergiásoknak, ez utóbbiak alaposan böngésszék át a lúgos alapanyagok táblázatát, hiszen az allergia tüneteit jelentősen befolyásolhatják a savasító élelmiszerek elkerülésével, a lúgos kémhatásúaknak az étrendjükbe történő beiktatásával.
Candidás betegek részére
A candidás betegek részére a legtöbb pástétom jól alkalmazható, amennyiben nem búzából vagy rozsból készült kenyérre kenik azokat, hanem az úgynevezett "levegő kenyerekre", a puffasztott rizsből készült kenyérpótlókra. A pástétomokat különben vágott zöldségfélékkel, például paprikával, zellerszárral, póréhagymával, uborkával mártogatva is fogyaszthatjuk.
Reumatikus fájdalmakkal küszködők
A reumatikus fájdalmakkal küszködők, a köszvényes betegek hüvelyesekből készült ételeket legfeljebb heti egy alkalommal fogyasszanak, de az összes többi receptet bátran kipróbálhatják, hiszen kedvezően befolyásolják majd a betegségüket okozó húgysavszintet.
Máj- és epebetegek
A máj- és epebetegek némileg csökkenthetik a receptben feltüntetett olaj mennyiségét, bár ennek emésztése jóval könnyebb számukra, mint az egyébként elterjedt, meleg sajtolással, illetve szerves oldószeres kioldással kinyert napraforgóolajé, vagy az állati eredetű zsiradékoké.