Jégsaláta Fűszeres kenyérkockákkal
Kitűnő választás, uzsonnára, vagy vacsorára. A kenyérkockákkal önálló ételként is megállja a helyét, nélkülük remek kiegészítője lehet bármelyik zöldséges főételnek.
Ez az étel vörös, és barna lencséből egyaránt elkészíthető.
A barna lencsét előző este áztassuk be kétszeres mennyiségű vízbe.
A vörös lencsét nem kell előre beáztatni. Főzési ideje rövidebb, mint a barna lencséé.
A főzővízbe tegyünk 2-3 babérlevelet, ezzel megelőzhetjük a puffadást, akinél ez esetleg előfordulhat. A sót mindig akkor tegyü bele, mikor a lencse már félig puha
A vöröshagymát pároljuk meg kevés vízben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, majd főzzük puhára.
---
A lencse már az ókorban elterjedt növény volt Ázsiában, Afrikában, a Közel-Keleten. Egyiptom földjén nagy mennyiségben termesztették, innen importálták a Római Birodalom területére is. Az egyiptomi földművesek fő eledele a búzaliszttel kevert, őrölt lencséből készült lepénykenyér volt.
Kutatások kimutatták, hogy a lencse gazdagon tartalmaz szabadgyök-fogó anyagokat, a rák kialakulását megakadályozó C- és E-vitamint.
A szabad gyökök befolyásolják a ráncok kialakulását, tehát igaz, hogy a lencse, szépítő hatású.
A lencséből és rizsből készült ételek segítik a tejérzékenység miatti bélgyulladás megszüntetését.
Ismeretes immunerősítő hatása.
A cukorbetegek is előnyösen alkalmazhatják, hiszen a benne lévő keményítőből kevesebb szőlőcukor szívódik fel.
Minimum 12 hétig, napi 3 púpozott evőkanál lencse fogyasztásával nemcsak a cukorbetegség előzhető meg, hanem a menopauzális tünetek is jelentősen enyhülnek.
A lencsében lévő izoflavon nevű fitoösztrogének gátolják a csontritkulás kialakulásá
Kitűnő választás, uzsonnára, vagy vacsorára. A kenyérkockákkal önálló ételként is megállja a helyét, nélkülük remek kiegészítője lehet bármelyik zöldséges főételnek.
Alacsony kalória tartalmú saláta, ideális fogyókúra esetén vacsorára, de bármelyik zöldséges főétel remek kiegészítője lehet.
3 csésze főtt karfiol, vékony szeletekre vágva2 teáskanál kurkuma, a karfiol főzőlevébe (sárgára színezi)1 csésze kockára vágott paradicsom1 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva1/2 teáskanál só
Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.