
Növényi tejfölök
Növényi tejfölök
Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..
A lehetőségek korlátlanok, fantáziánk szab csak határt.
Azok, akik a magvakra érzékenyek, rizsből, kölesből, zabpehelyből is készíthetnek "tejfölt".
Készítése azonos a növényi tejjel, különbség annyi, hogy a víz aránya itt nem 1 a 3, hanem 1 a 2-höz. Ízesítésnek egy fél citrom levét használjunk. A savasság érdekében. A tejföl enyhén savanykás.
Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók.
Rizstejszín, rizstejföl

Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl ) főtt! barna rizs (lehet fehér is)
- 2 bögre víz
- Pici só
- 1/2 citrom kifacsart leve
Elkészítése:
A rizst kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.
Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.
A főzési időt a rizs határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve, pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos. Sót, a főzési idő felénél tegyünk bele.
Az elkészült rizst tegyük turmix gépbe, először egy bögre vizet adjunk hozzá. Fokozatosan adagoljuk a többi vizet, hogy a gép tudjon vele dolgozni. Sót, citromlét tegyünk bele.
Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók.
Ezzel az aránnyal készíthető zabpehelyből, kölesből is.
Kesudió tejföl

Hozzávalók:
- 1 csésze kesudió
- 1-2 evőkanál liszt (elhagyható) mindenkor teljes kiőrlésű lisztet használunk!
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még
1 csésze vizet adjunk hozzá.
Mandula-napraforgó tejföl
Hozzávalók:
- 1/2 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
- 1/2 csésze napraforgó mag
- 1 közepes nagyságú főtt burgonya
- 1-2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1 csöppnyi méz
- 1-2 evőkanál liszt (elhagyható) mindenkor teljes kiőrlésű lisztet használunk!
Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a turmix kényelmesen kever.
Mandulatejföl
Hozzávalók:
- 1,5 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
- 2 evőkanál friss citromlé
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, ha már krémes állagú, apránként még 2 csésze vizet adjunk hozzá.
Szójatejföl
Hozzávalók:
- 1 csésze egy éjszakára beáztatott, majd megfőzött szójabab
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál vegamix
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 1 csésze vizet adjunk hozzá.
Bár sokan idegenkednek a szójától, azért mégis idetettem, mert ilyet is lehet.
Vegi tejföl
Hozzávalók:
- 1 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula (vagy fele-fele arányban napraforgó mag és mandula)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
- pár csepp olívaolaj
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika vagy pritaminlekvár,
(de ebben az esetben ne adjuk hozzá a sót!)
Elkészítés:
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, a krémes állag elérése után, ha szükséges, apránként adjunk még hozzá vizet.
Besamelmártás
Hozzávalók:
1 liternyi magtej (Innen válassz!)
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük ki csomómentesre, és főzzük fel, hogy besűrűsödjön.