
Növényi italok készítése otthon, könnyedén
Ne feledjük el, hogy a növényi tejek, mivel tartalmazzák a kiindulási anyagok,
- magok rostjait - emésztést igényelnek, így elsősorban arra jók, hogy a gabonakásákat megfőzzük bennük, nem pedig arra, hogy a szomjunkat oltsuk velük.
A tejtermékek elhagyásával kieső fehérje- és kalciumbevitel miatt aggódóknak:
- Igaz, hogy a teljes, táp-egész gabonák és az olajos magvak a tejhez viszonyítva kevesebb fehérjét tartalmaznak, viszont esetükben nem kell számolnunk azzal a veszteséggel, amit a tejtermékek fogyasztása esetén megfigyeltek.
- A tejtermékeknél ugyanis a magas fehérjetartalom miatt a szervezet kiüríti a számára felesleges fehérjét, ami viszont a szervezetből távozásakor magához köti a kalciumot, vagyis ahelyett, hogy a kalcium beépülne a csontokba, "kimosódik" a szervezetből.
- Az olajos magvakban kevesebb ugyan a kalcium mennyisége, de az lényegesen jobban hasznosul, mint a tejben lévő.
Tipp:
A növényi tej készítéshez elég egy erős turmixgép, minimum 500 W, de legjobb a 750 Wattos.
Ezeknek a gépeknek már olyan magas a fordulatszámuk, hogy kellően selymes állagú tejet kapunk.
Kellemes kísérletezgetést.
Rizs ital
Hozzávalók:

- 1 bögre (2,5 dl ) barnarizs
- 3 bögre víz
- Pici só
Elkészítése:
A rizst a kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.
Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.
A főzési időt a rizs
határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve,
pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos.
A megfőtt rizst 1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze rizshez mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben.
Ízesítés: 1 teáskanál só, ízlés szerint vanília és méz.
Használhatunk fehér rizst is, ez esetben nem kell előző este beáztatni, elég vízben megfőzni.
Kókusz ital
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) kókusz reszelék
- 3 bögre víz
- 1 teáskanál só
- kevés méz, vagy vaníliás cukor
Elkészítése:

Az arányok megegyeznek az előző receptnél írottakkal, tehát 1 csésze kókuszreszelékhez három csésze vizet adjunk,
de ebben az esetben mindenképpen forró vízzel turmixoljuk a kókuszt, különben nem oldódik ki a zsiradéktartalma.
Adjunk hozzá ízlés szerint mézet, ha kicsit édesebbre szeretnénk
Készíthetjük úgy is, hogy a kókuszreszeléket kétszeres mennyiségű vízben 5-6 percig főzzük, majd a vízzel együtt turmixoljuk.
Szója ital
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) szójabab
- 3 bögre víz
Elkészítés:
Áztassuk be egy éjszakára a szójababot főzzük meg.
A megfőtt babból 1 csészényit turmixoljunk össze először 1 csésze vízzel, majd további 2 csészével (tehát 1:3 arányban).
Adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót adagonként, hogy elvegyük a szója jellegzetes ízét, valamint vaníliaőrleményt.
Ízesíthetjük 1-2 evőkanál karobbal
(szentjánoskenyér por) is, a kakaó helyettesítéseként
Zabital
Hozzávalók:

- 1 bögre (2,5 dl) zabpehely
- 3 bögre víz
- 1 evőkanál méz
- Csipet só
- Csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
- Keverjük össze a hozzávalókat egy lábosban, majd tegyük fel főni. A forrás után lassú tűzön teljesen főzzük meg, kb. 10 perc.
- Figyeljük, nehogy leégjen, ha szükséges, pótoljuk még a vizet.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára.
- Hagyjuk állni, majd sűrű szitán vagy gézanyagon, (ami van) szűrjük át.
- Turmixolás közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen
Hűtőben napokig eláll.
Köles ital
Hozzávalók:
- 1/4 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
- 1 teáskanál méz
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 csésze, forró főtt köles
- 1/2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/2 vaníliarúd (ha édes tejet készítünk)
Elkészítés:
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 3 csésze vizet adjunk hozzá.
Mandula-, dió-, mogyoró-, kesudió ital készítése
A mandula esetében forró vízbe dobásával érdemes eltávolítani a barna héját, ugyanis nagyobb mennyiségben a héjban levő méreganyagok károsak a szervezetünkre.
(Napi 7-8 szem héjasán is elfogyasztható.) A többi diófélénél rajta hagyhatjuk.
A mogyorótejhez török mogyorót használjunk
Hozzávalók:

- 1 csésze bármilyen mag,
- 3 csésze víz,
- 1 csipet só
Elkészítés:
A magokat 1:3 arányban turmixoljuk el
vízzel, de először az 1 csésze szárazanyaghoz mindig 1 csésze vizet adjunk,
majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben.
Ízesítés: 1 csipet só, ízlés szerint vanília és méz.
TIPP:
A magvakat a tej készítése előtt célszerű 4-5 órára( lehet többre is) beáztatni vízbe, könnyebb vele dolgozni, jobban kioldódnak a tápanyagok.
Bízom benne, hogy sikerült pár tippet adni a kísérletezgetéshez.
Bármelyik ital tovább ízesíthető vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval.Váljék egészségedre!
Hasznosnak találtad a cikket?
Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli!
Ez is érdekelhet: Növényi tejfölök, majonéz
Növényi tejfölök
Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..