Növényi tejfölök
Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..
Ne feledjük el, hogy a növényi tejek, mivel tartalmazzák a kiindulási anyagok,
A növényi tej készítéshez elég egy erős turmixgép, minimum 500 W, de legjobb a 750 Wattos.
Ezeknek a gépeknek már olyan magas a fordulatszámuk, hogy kellően selymes állagú tejet kapunk.
Kellemes kísérletezgetést.
A rizst a kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.
Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.
A főzési időt a rizs
határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve,
pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos.
A megfőtt rizst 1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze rizshez mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben.
Ízesítés: 1 teáskanál só, ízlés szerint vanília és méz.
Használhatunk fehér rizst is, ez esetben nem kell előző este beáztatni, elég vízben megfőzni.
Az arányok megegyeznek az előző receptnél írottakkal, tehát 1 csésze kókuszreszelékhez három csésze vizet adjunk,
de ebben az esetben mindenképpen forró vízzel turmixoljuk a kókuszt, különben nem oldódik ki a zsiradéktartalma.
Adjunk hozzá ízlés szerint mézet, ha kicsit édesebbre szeretnénk
Készíthetjük úgy is, hogy a kókuszreszeléket kétszeres mennyiségű vízben 5-6 percig főzzük, majd a vízzel együtt turmixoljuk.
Áztassuk be egy éjszakára a szójababot főzzük meg.
A megfőtt babból 1 csészényit turmixoljunk össze először 1 csésze vízzel, majd további 2 csészével (tehát 1:3 arányban).
Adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót adagonként, hogy elvegyük a szója jellegzetes ízét, valamint vaníliaőrleményt.
Ízesíthetjük 1-2 evőkanál karobbal
(szentjánoskenyér por) is, a kakaó helyettesítéseként
Elkészítés:
Hűtőben napokig eláll.
Elkészítés:
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 3 csésze vizet adjunk hozzá.
A mandula esetében forró vízbe dobásával érdemes eltávolítani a barna héját, ugyanis nagyobb mennyiségben a héjban levő méreganyagok károsak a szervezetünkre.
(Napi 7-8 szem héjasán is elfogyasztható.) A többi diófélénél rajta hagyhatjuk.
A mogyorótejhez török mogyorót használjunk
Elkészítés:
A magokat 1:3 arányban turmixoljuk el
vízzel, de először az 1 csésze szárazanyaghoz mindig 1 csésze vizet adjunk,
majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben.
Ízesítés: 1 csipet só, ízlés szerint vanília és méz.
TIPP:
A magvakat a tej készítése előtt célszerű 4-5 órára( lehet többre is) beáztatni vízbe, könnyebb vele dolgozni, jobban kioldódnak a tápanyagok.
Bízom benne, hogy sikerült pár tippet adni a kísérletezgetéshez.
Bármelyik ital tovább ízesíthető vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval.Váljék egészségedre!
Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..