
Padlizsánkrém
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
- 1 darab padlizsán
- 1/2 dl olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 1 közepes nagyságú főtt burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1/2 teáskanál őrölt mustármag
- 1 teáskanál adalékmentes só
- 1 mokkáskanál borsikafű,
- Víz, szükség szerint
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, majd villával 5-6 helyen megszurkáljuk, és tepsibe téve, jól megsütjük. 25-30 perc (Ha elfelejtjük megszurkálni, felrobbanhat a sütőben, és a sütő kitakarítása nem kis feladat lesz.) Ha kihűlt a padlizsán, rozsdamentes késsel meghámozzuk, elturmixoljuk.
Adagoljuk
a turmix gépbe
a többi
hozzávalót a felsorolás sorrendjében, és alaposan keverjük el. A pástétom hűtőben 4-5 napig is eláll - feltéve, ha marad belőle még másnapra is!
Tipp:
Ez a krém csíkos padlizsánból készült, de természetesen a lila is tökéletes.
A csíkos padlizsán íze enyhébb, lágyabb, mint a lila színűé. A burgonyát is az erős íz enyhítése miatt javasolt használni, de természetesen elhagyható.
Célszerű késes aprítót, vagy botmixert használni, mert a turmixgéphez több folyadékra van szükség.
Történelme, jellemzői:
A padlizsán Kelet-Indiában, vadon termett, kezdetben tüskés volt. Nemesített változatát Délkelet-Ázsiában nevelték kb. i. e. 1500 táján. Dél-Európába a keresztes hadjáratokkal került be.
Egészségügyi hatása:
Ázsiában és Afrikában fogamzásgátlónak, görcs elleni szernek tartották, kanyarót, gyomorrákot kezeltek vele.
Külsőleg fekélyekre, égési sebekre, reumára alkalmazták.
Európai kísérletek bizonyítják, hogy gátolja a koleszterin lerakódását az érfalon, és rákellenes anyagokat is tartalmaz.
A vágott felületet mindig sózzuk be, hogy kesernyés leve a só hatására távozzon. A pucoláshoz és vágáshoz rozsdamentes fém, műanyag, vagy fakést használjunk.