Rakott zöldséges tál
Tészta imádók részére egy kis válogatás, ne kelljen lemondaniuk kedvencükről
Hozzávalók :
- 20 dkg sárgarépa, felkarikázva
- 20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
- 20 dkg cukkini, felkarikázva
---------
25 dkg kifőtt tészta
Sokféle tészta közül választhatunk:
(lehet teljes kiőrlésű, tojásmentes, Graham lisztes, vagy kukoricalisztből készült, de nagyon látványos
színes tészta is kapható.
Tésztaimádók válogathatnak kedvükre
----------------
Besamelmártás (a recept alján)
- 2 teáskanál tengeri só
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- 2-3 evőkanál finomliszt
Elkészítése:
Pároljuk meg a zöldségeket pároló szűrő segítségével gőz fölött, de csak annyira, hogy azért ropogósak maradjanak.
Főzzük ki a tésztát, majd keverjük össze a zöldségekkel.
A besamelmártásba keverjük bele a sót, a sörélesztő pelyhet és a lisztet.
Öntsük a tésztára a besamelmártást.
Óvatosan, hogy a zöldségek egészben maradjanak, forgassuk össze az egészet.
Ha szeretjük, a tetejét megszórhatjuk pirított szezámmaggal.
Besamel mártás
Hozzávalók:
- 1 liternyi magtej ITT
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- 2-3 evőkanál liszt
Elkészítés
A hozzávalókat keverjük ki csomómentesre, és főzzük fel, hogy besűrűsödjön.
Egészségügyi hatása:
A sörélesztő pehely használatával sajtos íz világot tudunk teremteni. (A sörélesztő pelyhet az árpa erjesztésének elindításával, majd leállításával nyerik.) Igen magas a B-komplex vitamintartalma.
A sárgarépa előnye, hogy hetente 5 szál elfogyasztásával jelentősen csökkenthető a tüdőrák kockázata.
A benne található béta-karotin az A-vitamin elő-vitaminjaként segíti a sötétben látást.
(Az A-vitamin hiánya a felelős a farkasvakság kialakulásáért.)