
Sárgarépa saláta
Alacsony kalória tartalmú saláta, ideális fogyókúra esetén vacsorára, de bármelyik zöldséges főétel remek kiegészítője lehet.
Hozzávalók:

- 2 nagyobb szál sárgarépa, gyufaszálra vágva (vagy Julienne-re reszelve)
- 1/2 csésze nyers zeller, gyufaszálra vágva (Julienne-re reszelve)
- 1/4 csésze durvára vágott dió
- 1 csésze koktélparadicsom, felkockázva
- 1/4 csésze az elkészített alacsony kalóriatartalmú majonézből
Az alacsony kalóriatartalmú majonézhez:

- 1/4 csésze blansírozott (= barna héjától megfosztott) mandula*
- 2 csésze víz
- 6 csapott evőkanál finomliszt
- 1/4 csésze kesudió vagy blansírozott mandula
- 1 dió nagyságú vöröshagyma, négybe vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma, félbe vágva
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
Elkészítése:
Keverjük össze egy tálban a felaprított zöldségeket, majd öntsük rá az elkészített majonézt.
Majonéz készítése:
Turmixgépben pépesítsük a hozzávalókat. Egy lábosba átöntve, főzzük folyamatosan kavargatva addig, amíg a krém elválik az edény falától. Tartsuk a majonézt hűtőben a felhasználásig. Ha esetleg kicsit sűrűbb lesz a megszokott állagnál, kevés hideg vizet hozzáadva, turmixoljuk újra.
*Mandula blansírozása:
A felhasználni kívánt mandulát öntsük egy kis tálba, vagy lábasba.
Öntsük le forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk kihűlni a vizet.
Ekkor már könnyen elválnak a mandula szemek a héjtól.
TIPP:
A receptben megadott mennyiségekből több majonézünk lesz, mint ami a salátához kell. Viszont kisebb mennyiséggel még a legprofibb turmixgép is küszködne, csak felröptetné a kehely falára, és nem tudná keverni. Az öntet napig eláll a hűtőben, így más ételhez is fel lehet használni.