
Sárgarépa-sütőtök-saláta
Könnyen elkészíthető kitűnő saláta. Fogyasztható önálló ételként délután, vagy vacsorára, de jó választás bármely főétel kiegészítőjeként is.
Hozzávalók

- 2 nagyobb szál sárgarépa, lereszelve
- Kb. 30-40 dkg sütőtök, nyersen, meghámozva és lereszelve
- 2 csésze fekete olívabogyó, egészben hagyva
Öntethez:

- 1 csésze blansírozott (barna héjától megfosztott) mandula
- 2 csésze víz
- 1 dió nagyságú vöröshagyma, négybe vágva
- 3 gerezd fokhagyma, félbe vágva
- 2 evőkanál szárított kapor
- 3 teáskanál szárított petrezselyem
- 4 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál tengeri só
Elkészítése:
A sárgarépát és a sütőtököt egy négyoldalú reszelő legnagyobb lyukú oldalán reszeljük le. Pici, adalékmentes sóval ízesíthetjük. Nem kell kinyomkodni, így lesz finom.
Keverjük össze a saláta alapanyagait.
Turmixoljuk össze az öntethez valókat, majd öntsük rá a salátára.
Fogyasztás előtt hűtsük be pár órára, hogy az ízek összeérjenek.
Élettani hatása:
Régóta ismert a sütőtök nyugtató hatása az idegekre és az emésztőrendszerre.
Éppen ezért jól használható fekélyek, vastagbélgyulladás, nehéz emésztés, veseelégtelenség esetén.
Jó forrása az A-vitamin elő vitaminjának, a béta-karotinnak, valamint a szintén antioxidáns hatású E-vitaminnak. Vegetáriánusoknak éppen ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott.
Alfa-karotin- tartalma védi a nőket a méhnyakráktól, és
a tüdőfunkciót is javítja.
A tökmag :
Kitűnő cink-, magnézium-, vas-, foszfor és káliumforrás, de használják féregűzésre és hashajtásra is.
Segít a prosztata és vizeletürítési problémákban.