Sütőtökös csicseri pástétom

2019.02.04

Sütőtökös csicseri pástétom


Hozzávalók: 

  1. 1 csésze főtt csicseriborsó
  2. 1 csészényi megpárolt sütőtök
  3. 1 csésze víz
  4. 1/2 citrom leve
  5. 3-4 evőkanál olívaolaj lehet (napraforgó is)
  6. 1 evőkanál szárított lestyán
  7. 1-2 teáskanál (ízlés szerint) adalékmentes tiszta só

Elkészítése:

   Áztassuk egy éjszakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel. A második főzőlébe tegyünk sót, babérlevelet (1-2 levél elegendő). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.


A sütőtököt hámozzuk meg, majd kockázzuk fel, és párolószűrőben, ennek hiányában kevés vízben fedő alatt pároljuk puhára. 


Tipp:

A sütőtököt sütőben is süthetjük, ízesebb, finomabb mint párolva.


Amikor ez kész, öntsük le a főzővizet, a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében adagolva, turmixoljuk krémesre. 

Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.


TIPP!

Hüvelyesek, így a csicseriborsó esetén is nagyon fontos, hogy felhasználás előtt legalább 10-12 órán át áztassuk. Alapos főzésre is nagy szükség van. Minden esetben tegyünk babérlevelet a főzővízbe, így kerülhető el a puffadás!


Élettani hatása:

A csicseriborsó a Közel-Kelet, Elő- és Közép- Ázsia kedvelt és egyben egyik legfontosabb élelmiszere.

Vitamin- és tápanyagtartalma:Aminosav-összetétele rendkívül kedvező, 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús, ám szénhidráttartalma ezek 160-szorosa, így lényegesen több energiát adhat a szervezetnek.

A sütőtök igen gazdag az új sejtek képzésénél nélkülözhetetlen béta-karotinban, ezáltal védelmet nyújt a rák, a szív- és a légzőszervi betegségekkel szemben is.

A receptben használt fűszert, a lestyánt már az ókorban is ismerték, levesek, saláták és főzelékek ízesítéséhez használták. Később gyógynövénynek minősítették, itták főzetét gyomorerősítőként, emésztés serkentőként és vizelethajtóként is. Fontos alkotóeleme a vese- és epekő teáknak, valamint jól alkalmazható nikotin- és alkoholmérgezésnél is.


Váljék egészségedre!


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.