
Szárazbab főzelék
Szárazbab főzelék
A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek.
Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab ), lencse (barna, vörös, sárga ), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója.
Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.
Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően önálló fogásként is fogyaszthatjuk, a hús kiváltására igen alkalmasak.
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz tarkabab
- 1 csapott evőkanál só
- 3-4 db babérlevél
- 3 dl magtejföl INNEN
Elkészítése:
Előző éjszaka, de legalább 12 órára áztassuk be az előzőleg alaposan megmosott, átválogatott babot.
Egy lábasba tegyünk fel vizet főni, ha felfőtt, öntsük bele a leszűrt babot.
A főző vízbe tegyük bele a babérleveleket, ez segít, hogy a bab ne okozzon puffadást.
Legalább 40 perc főzési idő szükséges. Sót a főzési idő felénél tegyük bele.
Amíg a bab fő, készítsük el a magtejfölt. Innen
Ha megpuhult a bab,öntsük rá a tejfölt, főzzük össze, és tálaljuk.
Tipp:
Ha rántással szeretnénk készíteni, szárazon pirítsuk meg a lisztet, de ilyenkor ne öntsük fel hideg vízzel, hagyjuk hűlni kicsit, mert csomós lesz.
Ezt a pirított lisztet öntsük a magtejfölhöz, így olyan lesz az ízhatás, mintha rántással készítettük volna a főzeléket.
A vegetáriánusok, vagy vegánok étrendjében ideális és alapvető fehérjeforrásnak számítanak. Húsmentes étrend esetén figyelni kell a hüvelyesek aminosav-tartalmára, ugyanis a húsokkal ellentétben nem számítanak teljes értékű fehérjeforrásnak.
Ez annak köszönhető, hogy amíg a húsokban minden esszenciális fehérje egyaránt megtalálható, addig a hüvelyesekben néhány aminosav (például a metionin) kisebb mennyiségben van jelen. Gabonafélékkel kiegészítve (például kukorica, barnarizs, köles, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek) azonban teljes értékű fehérjékhez juthatunk.
Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17438/miert-hasznos-a-huvelyes-novenyek-fogyasztasa