
Tészta paprikás
Tészta imádók kedvence

Hozzávalók
- 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
- 1 evőkanál adalékmentes só
- 2 evőkanál Vegamix
- 2 teáskanál borsikafű (lehet bors is)
- 2 babérlevél 2 evőkanál pirospaprika
- 50 dkg zöldségkeverék tetszőlegesen összeállítva (lehet mirelit is)
- 25 dkg tészta (nem kell megfőzni előre)
---------
2 dl növényi tejföl (lásd ITT)
Elkészítése:
A vöröshagymát vízen megpároljuk, és ízesítjük sóval, Vegamix-el, Borsika fűvel, (lehet őrölt bors is) babérlevéllel.
Amikor megpuhult, meghintjük a pirospaprikával. Ráöntjük a zöldségkeveréket, puhára főzzük, ha szükséges, egy kevés víz hozzáadásával, bár a zöldségek engednek magukból vizet.
Kivesszük
a babérleveleket,
beletesszük
a barna tésztát, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen csak ellepje. Fedő alatt főzzük tovább, és amikor a tészta felszívta a vizet és megpuhult, a növényi
tejföllel
sűrítjük, majd újból felforraljuk.
TIPP:
Ha mirelit zöldséget használunk, a tésztát főzzük ki külön, a
zöldségeket rövid ideig pároljuk a hagymával együtt, hogy ne főjön túl, majd ha
kész keverjük össze a tésztával.
Egészségügyi hatása:
A Földközi-tenger medencéjéből származó fűszernövényünk a borsikafű, vagy más néven csombor.
Serkenti
a hasnyálmirigy működését, a gyomorsav
kiválasztását.
Kiváló fertőtlenítő, ismeretes vérnyomáscsökkentő és az asztmás rohamok elleni hatása is.
Jól helyettesíti a gyomrot irritáló feketeborsot.
A borsikafű gyomorerősítő, görcsoldó, bélféregirtó és felfúvódást gátló hatásáról is ismert.
Legyünk vele óvatosak, túlzott adagolása keserűvé teszi az ételt!