
Tönkölylisztes kenyér magvakkal
Hozzávalók:
Kovászhoz:
- 10 dkg rozsliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 dkg élesztő
- 1 dl langyos víz (szoba hőmérsékletű, szénsavmentes ásványvíz)
Kenyérhez:
- 30 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 5 dkg sima fehérliszt
- 1 dkg élesztő
- 10 gramm só
- 2,5- 3 dl víz
- 1,5 evőkanál olaj
Magvak:
Tetszőleges összeállítás, amilyen van. El is hagyható!
- 1 evőkanál tökmag
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál napraforgómag
Elkészítés
Az első 4 összetevőből kovászt készítek, ami egy éjszakán áll az asztalon, vagy konyha pulton.
TIPP!
A tálat fedjük le, de ne zárjuk le légmentesen, mert keléskor kifut a kovászunk.
Másnap:
Ha kész, tegyük kelesztő tálba, letakarva pihenjen egy órát!
Gyönyörűen megkelt. Borítsuk ki lisztezett felületre, formázzuk meg kenyér formára.
Jénai edényben szoktam sütni.
Ez a mennyiség egy 3 literes jénai méretének jó.
A jénait sütőpapírral kibélelem, beleteszem a kenyeret, ráteszem a tetejét, újabb egy órát pihentetem.
Ha szeretnénk, ilyenkor lehet bevágni a tetejét egy éles késsel, vagy pengével. Ami van.
Fél óra elteltével kapcsolom be a sütőt, kb. 230 fokra.
Amikor bemelegedett a sütő, a kenyér és a jénai tetejét vízzel bepermetezem.
Beteszem sülni.
Sütési idő: 55-60 perc.
Akkor jó, ha megkopogtatva kongó hangot ad a kenyér.
Ha még nem találjuk elég jónak, fedő nélkül 10- 15 percre vissza lehet tenni a sütőbe.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!