
Zabkása
Hozzávalók:

- 1/2 csésze zabpehely
- 1 nagy szem meghámozott és csíkokra felvágott alma
- 1/4 csésze kókuszreszelék
- 1/4 csésze mazsola
- 1 1/2 csésze víz, vagy növény tej
- 1/4 csésze pirított, apróra vágott mandula
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 teáskanál vaníliakoncentrátum
- 1/4-1 teáskanál só
- Díszítéshez bármilyen gyümölcs
Elkészítés:
Az összetevőket, az alma kivételével öntsük kis lábasba, főzzük meg. Főzzük 5-6 percig, ha szükséges a vizet, vagy tejet pótoljuk. Ha kész, szórjuk rá a csíkokra felvágott almát, díszítsük további gyümölcsökkel.
Jó étvágyat.
Vitamin- és tápanyagtartalma:
Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilícium
tartalma fényessé teszi a szemet és a hajat, és jó erőnlétet
biztosít. A zab könnyen emészthető, ezért gyerekek, idősek, valamint gyomor- és bélbetegségben szenvedőknek is ajánlott.
Élettani hatása:
A zab erősíti az immunrendszert, csökken az álmosság, a fáradékonyság. Regenerálja az idegeket, élénkíti, pezsdíti az egész idegrendszert.
Melegítő hatású gabona.
A zab enyhe hashajtóhatású. Rugalmas rostanyagai eltávolítják az epesavat, csökkentik a vér káros koleszterinszintjét és a vérnyomást. Nyálkaképző anyagai védik a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Rendszeres fogyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet.
Tipp:
Az almás ételek megszokott fűszere a fahéj, ami okozhat gyomorirritációt
Két rész őrölt koriander és egy rész őrölt kardamommag keverékével a fahéjra emlékeztető ízt kapunk, a káros mellékhatások nélkül.