
Zakuszka
Zakuszka
padlizsánpástétom
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 1 dl paradicsomlé (házi készítésű a legjobb)
- 1-2 db paradicsompaprika, (lehet kápia is)
- 1 nagy fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál adalék mentes só
- 1 dl olaj
Elkészítése:
A padlizsánt szurkáljuk meg és tegyük sütőbe, a paprikát csumázzuk ki, és egymásba dugdosva szintén süssük meg.
Aprítsuk fel a vöröshagymát, a sóval és a borsikafűvel pároljuk meg kevés vízben.
A megsült padlizsánt pucoljuk meg, a paprikának húzzuk le a héját, együtt adjuk a megpárolt hagymához. Fakanállal nyomkodjuk szét a padlizsánt és a paprikát, folyamatosan kevergessük, és hagyjuk, hogy 10-15 perc alatt összeérjenek az ízek.
A tűzről lehúzva, keverjük hozzá az olajat, és a padlizsánkrémet még melegen töltsük bele az ecetes vízben kifőzött, csavaros tetejű üvegekbe.
2-3 nap száraz dunszt után egész télen eláll az ízletes pástétom.
Természetesen kihűlés után azonnal is fogyasztható, de nagyobb mennyiségben is eltehetünk belőle télire.
Tipp:
Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha a megsült padlizsánt, és paprikát aprítógépben pürésítjük.