Zöldséges rétes
Zöldséges rétes
Hozzávalók:
- 6 lapos réteslap (lehetőleg tartósítószer mentes)
- kevés olaj
- 70 dkg vegyes mirelit zöldség, megpárolva
A szószhoz:
- fél liternyi szója- vagy magtejföl (recept ITT!)
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 2 evőkanál vegamix
- 2 teáskanál adalékmentes só
Elkészítése:
Főzzünk besamelmártást az utolsó 5 összetevőből, majd keverjük bele a párolt zöldséget.
Egy sütőpapíron terítsünk egymásra 2 réteg réteslapot, hogy a tészta erősebb legyen és elbírja a tölteléket, kenjük meg vékonyan olajjal.
Púpozzuk a lap hosszabbik oldalának közepére a töltelék 1/3 részét, tekerjük fel, majd tegyük a vékonyan kiolajozott tepsibe. Végezzük el a műveletsort még kétszer a többi réteslappal.
180 fokon süssük meg a rétest pirulásig, kb. 25-30 perc alatt.
TIPP:
Drága párolóedények helyett 1-2 ezer forintért vehetünk ún. párolószűrőt a háztartási szaküzletekben.
Ez a rozsdamentes acélból készült szűrő egy lyukacsos szirmú virágra hasonlít, amelynek szirmait főzőedényünk átmérőjétől függően nyithatjuk ki jobban vagy kevésbé.
A talpakon álló szűrőbe tesszük a párolni való zöldséget, vizet olyan magasságig öntsünk az edénybe, amilyen magasak a lábak.
Így a keletkező gőzben párolódik a zöldségünk.
Ha mégis a hagyományos, vízben történő párolás mellett döntünk, kevés vízben, inkább utána öntögetéssel tegyük, így kevesebb vitamint veszítünk a főzőlé leöntésekor.
Ebben a
receptben a magtejföl készítésekor víz helyett használhatjuk a zöldségek főzőlevét, így a vitamin egy részét megőrizhetjük